יחסי ציבור,  כל הכתבות,  כסף,  שיווק ומכירות

איך לדעת אם כדאי להשקיע בפרסום או בשת”פ מסחרי עם אתר או בלוג מסוים?

המון פעמים אני נתקלת, בכל מיני קבוצות של עצמאים.ות, בלבטים שעולים לגבי הצעות לפרסום, לשת”פ מסחרי או אפילו ליחסי ציבור בתמורה למשלוח של מוצר: האם ההצעה משתלמת? האם המחיר סביר או יקר מידי? האם הפרסום משתלם? האם בכלל מישהו קורה את האתר הזה? וכך הלאה.

ובכן… הנה ה’שנקל’ שלי בנושא, וזה שנקל שמבוסס על יותר מ-20 שנות ניסיון בתחום – גם מהצד של המדיה, גם מהצד של משרד היח”צ וגם מהצד של הלקוח:

באופן כללי חשיפה היא תמיד משתלמת ואני חסידה גדולה של יחסי ציבור, שמעניקים למעשה חשיפה עצומה בלי לשלם למדיה עצמה (כמו מודעה למשל). אבל אני גם מבינה את הדילמה, בטח בימים כאלו, שבהם כל הוצאה נשקלת פעמיים. חוץ מזה שזה תמיד טוב לבדוק את העלות ביחס לתמורה.

אז איך יודעים? כשמדובר במדיה כתובה כמו עיתונים או מגזינים, באמת קצת יותר קשה לדעת כי הפיתוי בחשיפה הרחבה הוא גדול, אבל הוא לא תמיד מתאים או נכון לכם והמחיר בדרך כלל יקר. אבל כשמדובר באינטרנט (אתרים, בלוגים וכדומה) – זה דווקא די פשוט.

יש כמובן כל מיני שיטות, כמו לבקש נתוני גלישה ופילוח קהל, אבל אני דווקא רוצה לתת לכם טיפ קטן אחר ומאוד מאוד אפקטיבי, שבאופן מוזר רק מעטים מיישמים אותו וחבל:

חיפוש בגוגל!

כן. שמעתם נכון. אתם שוקלים להשקיע באתר או בבלוג מסוים ולא בטוחים שהשקעה שווה? תחפשו בגוגל את ביטוי המפתח שרלוונטי אליכם בהקשר של השת”פ הספציפי שאותו אתם שוקלים (תכף אתן כמה דוגמאות) ותראו איפה מופיע האתר המיועד.

אם הוא מופיע בין עשרת המקומות הראשונים בחיפוש – הוא כנראה פופולארי בתחום הספציפי שרלוונטי לכם ולכן סביר להניח שההשקעה כדאית.

אם הוא לא מופיע במקומות הראשונים בחיפוש – זה לא בהכרח אומר שהוא לא נכון עבורכם, אלא שאתם צריכים לבחון אותו ביחס לפרמטרים אחרים – בעיקר ביחס לסגנון הכתיבה (שזה, אם אתם שואלים אותי, הפרמטר הכי חשוב).

למה סגנון הכתיבה הוא הכי חשוב?

קודם כל, כי אני מאמינה שאם אתם מתחברים לאופן שבו כתב מסקר משהו, גם קהל היעד שלכם יתחבר לזה, וזה כבר יתרון. אבל הסיבה היותר “רצינית” היא – וכאן אגלה לכם סוד קטן “מאחורי הקלעים” – שיש (לצערי) המון כתבים ובלוגרים שלא באמת משקיעים בכתיבה או בסיקור עצמו ומעדיפים להעתיק, כמעט מילה במילה, את הקומוניקט ששלחתם להם.

אני מודעת לזה שיש כאלו שסבורים שזה דווקא יתרון, כי אז אתם יכולים “לשלוט” על מה שיהיה כתוב ובמובן מסוים, מקבלים סוג של מודעה שאת הטקסט שלה כתבתם בעצמכם. אבל… בטח כבר הבנתם שאני ממש נגד זה, ואני אסביר למה:

הסיבה הראשונה והמהותית יותר, היא שמדובר באינטרנט. מה שאומר שהכל נמצא בגוגל. מה שאומר שאם אותו קומניקט/טקסט יופיע בכמה אתרים/בלוגים – גוגל יפרש את זה כהעתקה ויוריד את הדירוג של אותה כתבה במקרה הטוב ושל אותו אתר במקרה החמור (קראו כאן על עקרונות הקידום האורגני בגוגל). למה זה עניינכם? כי כתוצאה ישירה מזה החשיפה שלכם תרד ואז – לא בטוח שעשיתם עסקה משתלמת ואפילו די בטוח שלא.

הסיבה השנייה היא יותר שיווקית-תדמיתית. הקוראים, שהם הלקוחות הפוטנציאלים שלכם, לא טיפשים. הם יודעים לזהות מתי מדובר בתוכן שיווקי/פרסום/מוטה ומתי מדובר בסקירה אמיתית ואוטנטית. ותנחשו למה הם יאמינו יותר? בדיוק. לסקירה האמיתית.

ככה זה עובד בפועל:

ואחרי שאמרתי את זה, הנה שתי דוגמאות משני תחומים שונים, שימחישו לכם את האפקטיביות ואת היישומיות של הטיפ שנתתי לכם לגבי החיפוש בגוגל: תחום הטיפוח ותחום התיירות.

חשוב לציין: הדוגמאות שכאן מבוססות על אתר הלייפסטייל שלי והנתונים על דו”ח גוגל אנליטיקס שלי, כך שזה משקף תמונה חלקית בלבד וכל בדיקה שתעשו עשויה לתת לכם תוצאות שונות. אבל זה ימחיש ויסביר את הרעיון, כך שאני בטוחה שתדעו להסב אותו לצרכים שלכם (ואם תצטרכו עזרה – אני תמיד כאן).

תחום הטיפוח

נניח שיש לכם מכון קוסמטיקה, או מוצרי קוסמטיקה שאתם מייצרים/מייצגים (משרדי פרסום או יחסי ציבור לדוגמה), ואתם רוצים לקדם קרם פנים חדש אבל יש לכם מספר מוצרים מוגבל לשליחה לנסיינים במסגרת היח”צ וכמובן – תקציב מוגבל לפרסום. איך בוחרים לפי השיטה שלי?

שלב הסינון הראשון: מחפשים בגוגל את הביטוי הרלוונטי – “קרם פנים”; “קרם לילה מומלץ”; “קרם פנים לגיל 50”; וכך הלאה (לפי ביטויי המפתח שלכם) ובודקים אילו אתרים ממוקמים במקומות הראשונים עבור כל ביטוי.

שלב הסינון השני: כנסו לתוצאות הראשונות שקיבלתם, תקראו את הכתבה ותבדקו אם זה מתאים לכם מבחינת הסגנון. כאן חשוב להדגיש כי יש המון אתרים שיש בהן כתבות בסגנונות שונים, אבל הרעיון הוא להתרשם בכלליות מהכתיבה ובעיקר לבדוק אם מדובר בכתיבה “אמיתית” או בהזנה של קומוניקט.

לצורך הדוגמה בחרתי להראות לכם איך כתבה אחת שלי שבה סקרתי קרמי פנים (הנה כאן), מופיעה במיקומים שונים בגוגל, ביחס לביטויי מפתח שונים (שאותם גוגל זיהה כביטויים פופולאריים).

אתם יכולים לראות שכאשר מישהו מחפש בגוגל את אחד מהביטויים האלו, הוא ימצא את הכתבה שלי במקומות הראשונים. המשמעות מבחינתכם היא, שאם יש לכם קרם פנים לדוגמה, זו בהחלט חשיפה שתרצו לקבל.

בתחום התיירות

כאן בחרתי להביא כדוגמה את המיקומים בגוגל של כתבה נוספת שלי, בסגנון שונה לחלוטין, שמרכזת 93 עובדות מעניינות על איחוד האמירויות (הנה כאן).

בניגוד לדוגמה הקודמת, כאן לא מדובר בכתבת סיקור קלאסית, אלא במשהו יותר כללי. אבל… דווקא בגלל זה, אם יש לכם מוצר שמשיק לאותו קהל יעד שמחפש מידע על איחוד האמירויות (פילוח “מדעי” של קהלי יעד לפי תחומי עניין אתם יכולים להוציא מגוגל אנטליטיקס) – זו יכולה להיות פלטפורמה נהדרת ולא שגרתית.

נכון שזו לא בדיקה סופר מעמיקה או סופר מדויקת, אבל לא לכולם יש את הידע/היכולת/הסבלנות/הזמן לבצע תחקיר עומק מקיף על כל הצעה והטיפ הזה, שהוא כל כך פשוט ליישום, בהחלט נותן תמונה אובייקטיבית שתסייע לכם לקבל החלטה נבונה.

מסכימים איתי? יש לכם טיפים אחרים/נוספים? אשמח לשמוע 🙂

דילוג לתוכן