יחסי ציבור,  כל הכתבות

הבלוגיספרה

“בְּלוֹג (מאנגלית Blog , בעברית: יומן רשת או רשומון), הוא חלק מאתר אינטרנט שבו נכתבות רשומות (“פוסטים”) העוסקות בחוויות, חדשות ומאמרים, לעיונם של גולשי האינטרנט לשם קריאה ובדרך כלל אף לתגובה” (ויקיפדיה).

עולם הבלוגים הוא עולם תקשורתי חדש יחסית, שהצליח בזמן קצר לעשות כברת דרך ארוכה ולהשפיע על המאזן התקשורתי כולו. אם עד לפני כעשור היו אלו העיתונאים שפרסמו את חוות דעתם על מוצר או שירות מסוים, ועל פיהם נפל דבר. הרי שהיום תפסו במידה רבה, הבלוגרים את מיקומם והפכו להיות נשיה של מובילי דעת קהל. ישנם סוגים שונים של בלוגים, ביניהם בלוגים קהילתיים, בלוגים ארגוניים, בלוגים אקדמאיים, בלוגים חינוכיים, בלוגים עיתונאיים וכמובן – בלוגים פרטיים. הבלוגים הפרטיים מהווים את הנתח הגדול ביותר והם אלו שרלוונטיים ביותר לבעלי העסקים.

אז מיהו בלוגר?

בלוגר הוא אדם פרטי, שמחליט לפתוח באופן עצמאי, יומן אישי באינטרנט. ביומנו הזה הוא מעלה את חוויותיו, התרשמויותיו, דעותיו וכו’. הבלוגרים לא מקבלים שכר על כתיבתם ורובם מנהלים את הבלוג שלהם בזמנם הפנוי. העובדה שהם לא פועלים כחלק ממערכת מוסדרת ומוגדרת, וכן העובדה שאין צורך בידע מקדים או בהשכלה ספציפית, מאפשרת לכל אחד לפתוח בלוג כאוות נפשו, בכל נושא שיבחר. בעולם קיימים מאות מיליוני בלוגים, וגם בישראל כמות הבלוגים עצומה ורק הולכת וגדלה.

לריבוי הבלוגים, כמו כל דבר אחר, ישנם יתרונות וחסרונות. מצד אחד העובדה שיש הרבה בלוגים, מעניקה לבעל העסק אפשרות לחשיפה גדולה יותר בפלטפורמות שונות. כמו כן, על מנת ליצור חשיפה לבלוג שלו, משקיע הבלוגר רבות בכתיבה, בצילום, בעריכה ובקידומו של כל פוסט (רשומה), ברשתות החברתיות ומחוצה להן. יתרון נוסף וחשוב טמון בכללי הקידום האורגני- מכיוון שבלוגים (לפחות רובם) חפים ממסחריות, מערכת הקידום של גוגל מקדמת אותם. לכן, אם תבדקו- כמעט כל מילת חיפוש שתכתבו, תוביל אתכם לבלוגים רלוונטיים, ממש בהתחלה. היבט נוסף של הקידום האורגני טמון בדיוק בקידום האישי שכאמור, עושה כל בלוגר לעצמו – עם הזמן צוברים להם הבלוגרים “קהל” משלהם שעוקב אחריהם וסומך על ההמלצות שלהם. השיתופים הרבים בפייסבוק וברשתות החברתיות, מגיעים גם הם ל”קהל שבוי” והאפקט המצטבר שנוצר, הוא אפקט של אמינות גדולה כלפי המלצתו של הבלוגר, שמביאה פעמים רבות לרכישה של המוצר (על יסוד “המלצה של חבר שעליו אני סומך”).

מנגד, ה”פריצות” בתחום גורמת לכך, שלצד בלוגים איכותיים קמים גם בלוגים איכותיים פחות, ולא תמיד קל למי שלא בקיא, להבחין ביניהם. חסרון נוסף הוא העובדה שנכון להיום אין מערכת אמיתית המאפשרת לדעת מהם נתוני החשיפה המדויקים, מה שלא פעם מקשה על בעלי העסקים את ההחלטה לאן ולמי כדאי לפנות.

מה ההבדל בינו לבין עיתונאי?

למרות שרוב הבלוגרים מסקרים מוצרים, שירותים ואירועים, ממש בדומה לעיתונאים – חשוב להבין את ההבדל ביניהם: בעוד עיתונאי מקבל שכר על כתיבתו ונתון לשיקולי מערכת, הבלוגר פועל מטעם עצמו. אין לו שיקולי מערכת, אין לו לוח זמנים מוגדר ולמעשה, רוב כללי האתיקה העיתונאית לא חלים עליו. מעבר לכך, לעומת עיתונאי שבדרך כלל כותב סקירה עניינית, מהות הבלוגר היא בסיקור חווייתי- אישי.

לפיכך, הבלוגר הוא “הבוס” של עצמו וההחלטה על מה לכתוב, מה לכתוב, איזו במה לתת ומתי לפרסם, היא שלו ושלו בלבד.

איך עובדים עם בלוגרים?

כפי שכבר הבנתם, לבלוגיספרה יש תפקיד חשוב בתקשורת, ועבודה נכונה עם בלוגרים יכולה להעניק לכם חשיפה גדולה, חיובית ואפקטיבית. הנה חמישה כללים בסיסיים לעבודה עם בלוגרים:

  1. הכירו את הבלוג בו אתם רוצים להשתלב! קראו מספר רשומות באותו בלוג, נסו להכיר דרך הכתיבה את הבלוגר העומד מאחוריו (זוכרים? הבלוג הוא יומן אישי), הבינו את הנושאים של הבלוג ונסו לזהות מהם הדברים המעניינים את הבלוגר.
  2. זכרו שבלוג מסתמך על חוויה! רוצים שהבלוגר יכתוב על מוצר או שירות שלכם? הציעו לו לחוות אותו. אל תסכלו על זה כאל “מתנה”, אלא כאל הכרח. אתם הרי לא מצפים שהבלוגר ימליץ על מוצר שלכם, רק על סמך זה שאמרתם לו שהוא טוב/ טעים/ נעים, נכון?! הזמנתם את הבלוגר להתנסות בשירות שלכם? שלחתם לו מוצר עליו רציתם שיחווה דעה? יופי. אל תדרשו ממנו לשלם על זה ואל תצפו ממנו להשיב לכם את המוצר.
  3. אל תדרשו! בלוג פרטי הוא לא לוח מודעות. לכן אל תעמידו תנאים ודרישות בפני הבלוגר – לא לגבי מהות התוכן ובטח לא לגבי דעתו. אתם יכולים להדגיש בפניו את הדברים החשובים לכם, אבל לא לדרוש אותם.
  4. אל תטרטרו! בדומה להתנהלות מול עיתונאים, הקפידו לשלוח את ההצעה לבלוגר עם כל הפרטים הרלוונטיים – כתובות, שעות, טלפונים והפרטים המדויקים של הצעתכם. אל תגרמו לו לרדוף אחריכם, כי הוא עלול לעבור הלאה.
  5. אל תלחיצו! הפוסט עליכם מתעכב? קורה! אל תלחיצו ואל תלחצו. אם מדובר בעיכוב ממש גדול, אתם יכולים לשלוח מייל מנומס ולשאול האם יש צפי לפרסום, אבל לא מעבר לכך. אם בלוגר הבטיח לכם שזה יתפרסם – כבדו אותו והאמינו לו.

בהצלחה!

דילוג לתוכן